Elitliğin Değişmeyen Adresi: Pera Palas

Bu yazı da biraz lüks düşkünü olanlara gelsin diyorum doğum günüme saatler kala şu harfleri tuşlarken. O yüzden size, birkaç sene önce annemin doğum günü için bir değişiklik yapıp, bir geceliğine kaldığımız otelden bahsedeceğim. İstanbul Beyoğlu'nda yer alan nezih bir müze otel... Bir süredir uluslar arası Jumeriah otel zincirine bağlı. 1892 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmış bu otel, bir sürü ünlü konuğa da hizmet vermiştir. Ve bunun anısına, çeşitli ünlülerin kaldığı odalara, onların adları verilmiş; odalar onların zevkleriyle döşenmiştir. Misal:

1. Ernest Hemingway


55 metre karelik Ernest Hemingway süitinde, yazarın deniz sevgisine yönelik mavi ve yeşil tonları; puro tiryakiliğini yansıtan kahverengi tercih edilmiş. Banyo ürünleri olarak Blue Herbs kullanılmış, klasik tipte olan banyo (o çok sevdiğim ayaklı küvet de var) Carrara mermerleriyle döşenmiş.

2. Greta Garbo


Altı tane Greta Garbo köşe süiti, otelde 1920'li yıllarda kalan İsveçli aktrise adanmıştır. Odaların boyutları 45-50 metre kare arasında değişiyor ve İstanbul'da 1800'lü yılların başında Garibaldi tarafından kurulmuş, günümüzde Fresko Pasajı olarak anılan Passage de Petit Champs manzarası vardır, otelin Taksim'e bakan cephesine konumlandırılmıştır. Toz pembe teması, tarihi mobilyalar ve yüksek tavanlı olmasıyla dikkat çekiyor. Biz ilk başta bu odayı seçmiş olsak da, gittiğimizde bize daha iyi diyerek Piyano Süiti'ni vermişlerdi (çok da memnun kaldığımızı belirtmeliyim).

3. Pierre Loti


Haliç'e hakim olan bu 6 süit, tam bir İstanbul aşığı olan ve yıllar boyu burada yaşayıp, birçok defa da bu otelde kalan Fransız yazar Pierre Loti'den almıştır. Loti'nin İstanbul sevgisine ithafen gök mavisi ve krem rengi ile dekore edilmiştir. Bana göre de bu üç süitten en stil sahibi, zarif olanıdır. Bir giyinme odası ve oturma alanı ile lüksün gerçek anlamı olan rahatı sunuyor.

4. Agatha Christie


Ünlü polisiye yazarın 1926 ve 1932 yılları arasındaki konaklamaları sırasında Doğu Ekspresi'nde Cinayet gibi sayısız uyarlaması yapılmış bir romanını yazdığı otelde, gizemi hala çözülememiş 11 günlük kayboluşuna sahne olan 411 numaralı odası, gizemli havayı soluyup, belki de esrarı çözebilmeniz için sizleri bekliyor. Boş ise müze mahiyetinde gezmeniz de mümkün.

5. Atatürk



Takdir edersiniz ki benim için otelin en değerli konuğu, zira Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bahsediyoruz. Oteldeki 101 numaralı odasını; cephe dönüşlerinde ev gibi bellemiş, içinde çok önemli kararların alıp, sayısız misafir ağırlamıştır. Odada Atatürk'ün en sevdiği renk olan, gündoğumu rengi, şafak pembesi kullanılmıştır. 1981'de yani Atatürk'ün doğumunun 100. yılında, tabi ki ticari amaç güdülmeksizin, ücretsiz olarak gezebileceğiniz bir şekilde odası, müzeye dönüştürülmüştür. 1917'deki ilk ziyaretinden beri bir sürü anıyı barındıran bu ufak müzeyi, yolunuz düşerse gezmekten kaçınmamalısınız.

Otelde kalan ünlü konuklarımıza ithaf edilen odadan sonra, bizim kaldığımız Piyano Süiti'ne geçiyorum. Odadaki bir asırlık piyanodan adını alan Haliç manzaralı ve çalışma alanı olan bu oda, otelin tabiriyle "farklı bir kalite arayan, zevk sahibi konuklara" hitap ediyor. Odanın tarzı modern ve siyah-mor renkleri tercih edilmiş ve bu çok hoşuma gitti. Sıkıntı sayılmasa da, tek hoşuma gitmeyen durum tavanı biraz alçak olduğundan ve bence normalde iki kişilik kullanıma daha uygun olan odada ekstra kişi olduğumdan odanın piyanonun yakınında, biraz kuytu bir köşesinde ek yatağa yatmam oldu; otelin sitesinde kapasitesi 3 yetişkin + 12 yaşından küçük 1 çocuk olarak belirtilmiş.br />



Odanın oturma alanı.








Agatha Restaurant



Otelin yegane müdavimi Agatha Christie'den adını alan bir mekan daha. Odanızdan, otelin sarayvari merdivenlerinden veya nostaljik metal asansöründen inebileceğiniz, -1. katta bulunan güzide mekan. Türk, Fransız ve İtalyan mutfaklarından lezzetler sunar. Spor şık kıyafet zorunluluğu vardır. Aklımda şu an sitesindeki menüde bulamadığım Pekin ördekli bir lezzet var, eğer gider ve bulabilirseniz tavsiye ederim. Onu sanırım anneannemle dedemin 45. evlilik yıldönümleri için orada bir yemek ayarladığımızda yemiştim, ilk gittiğimde ise her yerdeki gibi porsiyonu küçük ama doyurucu ve lezzetli "Ispanak ve keçi peynirli ravioli"yi yemiştim sanırım. Menüyü şurada bulabilirsiniz: https://www.jumeirah.com/tr/hotels-resorts/istanbul/pera-palace-hotel-jumeirah/restaurants-bars/agatha-restaurant/

Umarım bu yazım size yardımcı olmuştur çünkü fark etmişsinizdir ki, normalden farklı olarak yorumdan ziyade bilgi ağırlıklı yazdım. Önümüzdeki hafta tekrar görüşmek üzere! Sevgiyle kalın 💜

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asya'dan Dünyaya Açılan Lezzet: Suşi

700 Gr Mutluluk ve Daha Fazlası

Çarlara Layık Charbroiled Burger